Schema de Granturi: Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar
Beneficiar: Liceul Tehnologic „Simion Leonescu” Luncavița
Titlul proiectului: ȘCOALA ESTE ȘANSA MEA!
Contract de finanțare: nr. 7678/29.07.2024
Cod proiect: F-PNRAS-2-2023-0052
Liceul Tehnologic „Simion Leonescu” Luncavita a aplicat în anul 2024 Cererea de finanțare pentru accesarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, cerere care a fost validată. La 29.07.2024 unitatea noastră de învățământ a semnat contractul pentru acest program, iar o dată cu debutul noului an școlar, 2024-2025, a demarat activitățile propuse care vor continua timp de doi ani școlari. Echipa de proiect, coordonată de către directorul unității de învățământ, și-a propus să mobilizeze cadrele didactice, personalul didactic auxiliar, dar și personalul nedidactic, profesorul itinerant, consilierul școlar, reprezentanții elevilor, și alte instituții din interiorul localității pentru a interveni în creșterea calității educației din localitatea Luncavița. Obiectivele acestui proiect sunt:
Obiectiv 1: reducerea cu minim 10% a procentului de elevi care absentează nemotivat cu cel puțin 1% a ratei de abandon școlar pentru cei doi ani de proiect.
Obiectiv 2: îmbunătățirea situației la învățătură și a promovabilității elevilor
Obiectivul 3: creșterea ratei de participare la EN cu minim 2 % și a ratei de promovare a EN cu minim 6% ;
Obiectiv 4: consolidarea relației elevi-părinți-școală- comunitate prin implicarea a până la 50% din părinții grupului țintă;
Obiectiv 5: creșterea motivației elevilor, personalului didactic și părinților pentru reducerea abandonului școlar;
Obiectiv 6: dotarea cadrelor didactice cu echipament digital, laptopuri.
Prin acest program au fost gândite o serie de activități care să prevină și să intervină pentru a combate acest fenomen astfel încât niciun copil să nu fie supus discriminării de niciun fel. În acest sens, au fost demarate următoarele activități:
Parcurgerea modului MATE de către profesorii diriginți ce a presupus aplicarea de chestionare SASAT și interpretarea acestora, completarea Fișei de observație și a Observatorului școlii în SIIIR.
Au fost realizate o serie de achiziții, catalogul electronic, materiale sportive, echipament sportiv, materiale pentru cercul de mâini îndemânatice, materiale consumabile pentru buna desfășurare a activităților remediale la matematică și limba română. Care vor fi utilizate de către elevi alături de cadrele didactice pentru atingerea obiectivelor stabilite prin proiect.
S-a realizat selecția cadrelor didactice pentru activități remediale, profesori care au demonstrat un parcurs profesional prin activitățile și rezultatele obținute de-a lungul anilor.
Cadrele didactice (nouăsprezece) au parcurs două cursuri de formare profesională „Gestionarea Bullying-ului în Școli: Instrumente și strategii pentru profesori”, „Proiectarea și desfășurarea activităților de învățare cu suport digital.”
Ceea ce s-a enumerat mai sus reprezintă o parte mică din munca din interiorul acestei școli, a unei echipe unite și focusate pe modelarea copiilor.
Dorim să mediatizăm acest proiect care poate deveni un obiectiv comun pentru noi, ca unitate de învățământ, pentru părinții, reprezentanții legali sau tutorii elevilor și să realizăm un învățământ mai bun. Numai uniți putem contribui la buna dezvoltare a viitorului comunității noastre.
Conducerea,
Prof. Mihail Camelia
Prof. Popa Doina